Idræt

Formål

- AT ELEVERNE I ET FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB TILEGNER SIG FÆRDIGHEDER OG KUNDSKABER, DER GIVER MULIGHED FOR BÅDE KROPSLIG OG ALMEN UDVIKLING

Idrætsundervisningen på Ringsted Ny Friskole er baseret på en bred tilgang til ”det at være aktiv” i idrætslig forstand. Idræt handler om at bruge sin krop alsidigt. Eleverne mødes hvor de fysisk og motorisk er og guides herfra gennem praksis og teori. Dette giver dem indsigt i og forståelse for kroppens mangfoldige muligheder og behov.

Målet er, at eleverne får prøvet en masse aktiviteter herunder: atletik, boldspil, musik/ bevægelse/ udtryk, andre ekspressive aktiviteter i form af lege og rollespil, inde- og udelege samt, at de får afprøvet en bred vifte af gængse færdige spil og idrætter. Et vindue til idrættens verden, hvor processer og færdigheder vægtes ens.

Via. den alsidige idrætsundervisning hjælpes eleverne til her og nu samt på sigt at få interessen for at vælge egen idræt/ motionsform i dagligdagen og herigennem opnå en aktiv hverdag. Samtidig med at de ikke er bange for at prøve nye aktiviteter/ tage udfordringer op.

Gennem afvekslende undervisning gives mulighed for leg, fordybelse, konkurrence og personlig udvikling, således at idræt bliver en integreret del af skolelivet på Ringsted Ny Friskole.

Fokusområder for indskolingen 0.-2. klasse

• Grundlæggende færdigheder: kaste, gribe

• Motorisk træning: gå, kinke, hoppe, krybe, kravle, balancer og krydsbevægelser

• Slagboldspil

• Regellege

Fokusområder for mellemtrinnet 3.-6. klasse

• Fællesskab, ansvarlighed og glæde

• Grundtræningselementerne: udholdenhed, styrke, bevægelighed, kondition og koordination

• Opvarmningens formål

• Regelbaserede idrætsaktiviteter

• Færdighed: Atletik, fodbold, håndbold… + indsigt i teknik og taktik

• Diverse lege… herunder også slagboldspil

• Afprøvning af mindre dyrkede aktiviteter såsom frisbeegolf, baseball m.m.

• Rytmisk grundtræning/ rytmik

• Konkurrence kontra ”for sjov”

• Fair play

Fokusområder for udskolingen 7.-9. klasse

For udskolingens vedkomne foregår undervisningen i Ringsted Hallen. Eleverne køres med bus befordret af skolen.

• Dybere indsigt i begreberne idræt/ bevægelse/ sundhed = livsstil

• At eleverne er medskabende; planlægger og gennemfører rammeopgaver:

Den ugentlige idrætsuv.: Opvarmning, igangsætning af aktiviteter, opfinde og afprøve nye lege, spil o.l.
Arrangementer: Udarbejdelse og afvikling af skolens ”Motionsdag” samt ”Bringstrupskoven”, hvor alle skolens elever og lærere deltager.

• Opvarmning og træningslære + praktisk teori

• Indsigt i virkemidler omkring legende og ekspressive aktiviteter

• Diverse lege… herunder også slagboldspil

• Generelle idrætslige færdigheder: Atletik, fodbold, håndbold + indsigt i teknik og taktik

• Orienteringsløb

• Afprøvning af mindre dyrkede aktiviteter såsom Ultimate, kurvebold m.m.

• Konkurrenceidræt og motionsidræt

• Fair play